Hoe komt mijn website hoger in Google?
Vandaag de dag heeft vrijwel ieder bedrijf een website. Als je als ondernemer niet online te vinden bent dan loop je vrijwel altijd opdrachten en daardoor omzet mis. Maar met alleen maar een mooie website met een strak design ben je er niet. Als je veel geld hebt uitgegeven aan een website die vervolgens geen bezoekers trekt dan is het een zinloze investering geweest. Zorg er dus voor dat jouw website goed gevonden wordt en hoog scoort in de rankings bij Google zodat jouw bedrijf als één van de eersten wordt getoond op een zoekopdracht
SEO, wat houdt dat in?
SEO is de afkorting voor de Engelse term “Search Engine Optimization”, of in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. SEO wordt toegepast op de teksten die op je website worden geplaatst. Het is belangrijk om op je website de juiste zoekwoorden te gebruiken, zodat deze door Google worden gelezen en aan jouw pagina worden gekoppeld. Maar pas op: Je moet de hoeveelheid zoekwoorden ook weer niet overdrijven. Dat ziet de zoekmachine namelijk als spam en dan bereik je een averechts effect.

Hoe weet ik wat goede zoekwoorden zijn voor mijn website?
Zoekwoorden bedenken voor je website is soms best lastig. Je kunt natuurlijk de woorden die je zelf zou gebruiken als zoekwoord inzetten. Vaak werkt een beroep of dienst in combinatie met een plaatsnaam bijvoorbeeld goed zoals ‘kapper Breda’ of ‘schilder Eindhoven’. Je mag deze woorden tegenwoordig uit elkaar halen, dus ‘kapper in Breda’ of ‘schilder in Eindhoven’. Daardoor lopen de zinnen in de teksten op je website prettiger en zijn ze ook goed leesbaar voor ‘echte’ bezoekers. Kromme zinnen op je website gaan namelijk snel irriteren en daarmee loop je het risico dat een bezoeker afhaakt en je website snel weer verlaat.
Bouw de teksten op je website zorgvuldig op
Als je eenmaal een lijstje zoekwoorden hebt opgesteld die je in de teksten op je website wilt gaan gebruiken kun je gaan schrijven. Let daarbij op een goede opbouw. Begin met een inleiding, daarna een aantal alinea’s met meer informatie over het hoofdonderwerp. Werk afwisselend met korte en langere zinnen. Maak zinnen niet te lang, een zin met veel bijzinnen leest lastig. Werk met ‘headers’ om aan te geven wat het belang van een bepaalde alinea is. Dit doe je door voor de titel <h1> en achter de titel </h1> te zetten. Het getal achter de letter h loopt op naarmate de tekst minder relevant is. Een gemiddelde tekst bevat doorgaans naast een <h1> ook <h2> en soms <h3>. Meerdere alinea’s kunnen hetzelfde cijfer krijgen. Je bent dus niet verplicht om door te nummeren.
De puntjes op de i voor je website
Als je teksten voor de pagina’s op je website schrijft, let dan ook op de meta titel en meta beschrijving. Dit zijn de teksten die worden ‘meegegeven’ aan de zoekmachine. De meta titel staat in grotere letters vermeld, en daaronder de meta beschrijving. Als je zelf geen gegevens invult gebruikt de zoekmachine de eerste tekst van de desbetreffende pagina. Dat is niet altijd handig. Je kunt in alle website software programma’s voor de pagina een meta titel en een meta beschrijving invullen. Let erop dat deze twee aan een maximum aantal tekens zijn gebonden. Een meta titel mag niet langer zijn dan circa 60 tekens. De meta beschrijving moet onder de 155 tekens blijven. Er zijn online tools beschikbaar waar je je tekst kunt invoeren om te zien of deze ‘past’.
Afbeeldingen op je website kunnen bijdragen aan de vindbaarheid
Plaats afbeeldingen op je website. Deze maken de site aantrekkelijker voor bezoekers en ze kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van je vindbaarheid. Je kunt aan een foto namelijk een ‘alt tekst’ toevoegen. Dit doe je bij het plaatsen, je CMS software heeft hier als het goed is een functie voor. Deze tekst wordt gezien door Google en meegenomen in de informatie over je site. Gebruik dus goede zoekwoorden om aan je afbeeldingen toe te voegen. Let er op dat plaatjes en foto’s rechtenvrij zijn of dat je zelf de rechten hebt. Foto’s met copyright gebruiken kan je op een hoge schadevergoeding komen te staan aan de rechtmatige eigenaar. Online zijn websites te vinden met afbeeldingen die je gratis mag gebruiken.
Optimaliseer je website voor mobiele apparaten
Steeds meer mensen gebruiken vandaag de dag een smartphone of tablet om een website te bekijken. Zorg er dus voor dat jouw website er niet alleen op een laptop of pc goed uitziet, maar ook op mobiele apparaten. Laat hier een professional naar kijken als je je website zelf hebt gemaakt en niet zeker weet of deze er onder alle omstandigheden goed uitziet. Een ander punt waar je op moet letten is dat je website snel laadt. Google let daarop bij het toekennen van een ranking. Een site die traag laadt komt lager in de zoekresultaten. Pas het aantal pixels van foto’s dus aan voor gebruik op een website. Dit doe je in een fotobewerkingsprogramma. Hierdoor kun je ook veel meer foto’s plaatsen voordat je de maximale hoeveelheid gigabytes bij je hosting provider hebt opgebruikt.
Linkbuilding om hoger te komen in Google
Naast SEO kun je ook linkbuilding toepassen om hoger te komen in Google. Linkbuilding houdt in dat er teksten op andere websites worden geplaatst met een linkverwijzing naar jouw pagina. Je zult om hier resultaat op te behalen echter wel flink je best moeten doen. Met een stuk of tien teksten die hier en daar geplaatst worden ben je er niet. Er zijn bedrijven die honderden van dit soort teksten op het internet plaatsen. Linkbuilding schrijven kun je vaak beter overlaten aan een professional, omdat zij weten hoe je een goede linkbuilding tekst opbouwt. Vaak heeft een bedrijf dat linkbuilding aanbiedt ook websites beschikbaar waar de teksten geplaatst kunnen worden.
Sociale media inzetten voor betere vindbaarheid
Naast je website is ook je aanwezigheid op sociale media belangrijk. Maak dus een pagina voor je bedrijf of instelling aan op Facebook, Instagram en/of Twitter. Zorg er wel voor dat er regelmatig content wordt geplaatst. Hierin verwijs je natuurlijk naar je website, maar je kunt de lezers ook oproepen om een chatbericht te sturen of een reactie te plaatsen. Zorg voor regelmatig nieuwe content. Heb je hier geen tijd voor of ben je er niet handig mee? Dan kun je ook het beheer van sociale media uitbesteden aan een professional.
Deze tekst over je website hoger in Google krijgen is geschreven door Twan Lommers.